dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

København breder ordning med ID-kort mod social dumping ud

ID-kort bliver fra næste år udbredt til alle kommunens større byggerier til mere end 50 mio. kr.

KØBENHAVN: København strammer nu skruen yderligere om leverandører, som forsøger at snyde med løn og arbejdsvilkår. Politikerne har med budgetaftalen givet grønt lys til at udbrede det krav om ID-kort mod social dumping, som i øjeblikket afprøves på to byggepladser, oplyser kommunen.

Dermed vil ID-kortene fra næste år blive udbredt til alle kommunens større byggerier til mere end 50 mio. kr. ID-kortene kan også blive bragt i spil til kontrol af leverandører inden for andre brancher som fx rengøring og transport.

Kortordningen fungerer ved, at alle medarbejdere får udleveret et ID-kort, som de skal tjekke ind og ud med i opstillede scannere ved indgangen til kommunens byggepladser. På den måde kan kommunen følge med i, hvem der arbejder for leverandører og underleverandører på pladsen på hvilke tidspunkter.

Staten følger kommunen

Systemet indeholder oplysninger om medarbejderne og deres ansættelsesforhold, så ved mistanke om snyd med fx underbetaling eller arbejdstimer kan kommunen hurtigt lave en kontrol og kræve at se medarbejdernes lønsedler og ansættelsesbevis.

ID-kortet har ført til opklaring af flere sager om snyd med antallet af arbejdstimer og betaling for overarbejde. 

Der er i budgettet også afsat 22,4 mio. kr. til et indsatsteam mod social dumping frem til 2025. Teamet står for de fysiske besøg på kommunens byggepladser, driver en hotline mod social dumping og gennemfører dokumentkontroller, hvor der er mistanke om snyd.

Med København som forbillede valgte staten med finanslov 2020 at igangsætte tilsvarende pilotprojekter med ID-kort på statens byggerier.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.